Beste powerlifting-routines

Beste powerlifting-routines

Beste powerlifting-routines

Powerlifting is een krachtsport waarbij deelnemers proberen om zo veel mogelijk gewicht te tillen in drie verschillende oefeningen: squat, bench press en deadlift. Het is een uitdagende sport die veel kracht, techniek en doorzettingsvermogen vereist. Om optimaal te presteren in powerlifting, is het belangrijk om een goede trainingsroutine te volgen. In dit artikel zullen we enkele van de beste powerlifting-routines bespreken.

1. De 5/3/1-routine

De 5/3/1-routine is een populaire powerlifting-routine die is ontwikkeld door Jim Wendler. Het is gebaseerd op het principe van progressieve overbelasting, waarbij de intensiteit en het volume geleidelijk worden verhoogd. De routine bestaat uit vier trainingsdagen per week, waarbij elke dag een andere focus heeft: squat, bench press, deadlift en overhead press. De routine is flexibel en kan worden aangepast aan de individuele behoeften en doelen van de lifter.

De 5/3/1-routine maakt gebruik van percentages van het 1RM (het maximale gewicht dat een lifter kan tillen voor één herhaling) om de intensiteit van de training te bepalen. Elke trainingscyclus duurt vier weken en bestaat uit vier sets van verschillende herhalingen. Na elke cyclus worden de gewichten verhoogd, waardoor de lifter geleidelijk sterker wordt.

2. De Westside Barbell-routine

De Westside Barbell-routine is ontwikkeld door Louie Simmons, de oprichter van Westside Barbell, een bekende powerlifting-gym in de Verenigde Staten. Deze routine is gericht op het ontwikkelen van maximale kracht en explosiviteit. Het maakt gebruik van verschillende trainingsmethoden, zoals bands, chains en box squats, om de lifter sterker te maken.

De Westside Barbell-routine bestaat uit vier trainingsdagen per week, waarbij elke dag een andere focus heeft: max effort upper body, max effort lower body, dynamic effort upper body en dynamic effort lower body. De routine is zeer intensief en vereist een goede techniek en ervaring in powerlifting.

3. De Bulgarian Method

De Bulgarian Method is een powerlifting-routine die is ontwikkeld door de Bulgaarse gewichthefcoach Ivan Abadjiev. Het is een zeer intensieve routine die gericht is op het maximaliseren van de kracht en het vermogen van de lifter om zware gewichten te tillen.

De Bulgarian Method bestaat uit zes trainingsdagen per week, waarbij elke dag een andere focus heeft: squat, bench press, deadlift, snatch, clean & jerk en accessoire-oefeningen. De routine maakt gebruik van hoge intensiteit en lage volume om de lifter sterker te maken. Het vereist een hoge mate van discipline en toewijding, omdat de lifter dagelijks zware gewichten moet tillen.

4. De Texas Method

De Texas Method is een powerlifting-routine die is ontwikkeld door Mark Rippetoe, een bekende krachttrainer en auteur van het boek “Starting Strength”. Het is een eenvoudige en effectieve routine die gericht is op het ontwikkelen van kracht en spiermassa.

De Texas Method bestaat uit drie trainingsdagen per week, waarbij elke dag een andere focus heeft: volume day, light day en intensity day. De routine maakt gebruik van een lineaire progressie, waarbij de gewichten elke week worden verhoogd. Het is een goede routine voor beginners en gevorderde lifters die op zoek zijn naar een eenvoudige en effectieve trainingsmethode.

Conclusie

Er zijn verschillende powerlifting-routines beschikbaar die kunnen helpen bij het ontwikkelen van kracht en het verbeteren van de prestaties. De keuze van de juiste routine hangt af van de individuele behoeften en doelen van de lifter. Het is belangrijk om een routine te kiezen die past bij het niveau van de lifter en die voldoende variatie en progressie biedt. Door consistent te trainen en de juiste techniek te gebruiken, kan een lifter zijn kracht en prestaties in powerlifting verbeteren.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave