Elliptische training

Elliptische training

Wat is elliptische training?

Elliptische training, ook wel bekend als crosstraining, is een populaire vorm van cardiovasculaire oefening die zowel het onder- als bovenlichaam traint. Het wordt uitgevoerd op een elliptische trainer, een fitnessapparaat dat lijkt op een combinatie van een loopband, een stepper en een fiets. Tijdens een elliptische training beweegt de gebruiker zijn of haar voeten in een elliptische beweging, waardoor de gewrichten minder belast worden dan bij bijvoorbeeld hardlopen.

Voordelen van elliptische training

Elliptische training biedt verschillende voordelen ten opzichte van andere vormen van cardiovasculaire oefening. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

  • Lage impact: Omdat de voeten tijdens elliptische training voortdurend in contact blijven met de pedalen, is er minder impact op de gewrichten dan bij bijvoorbeeld hardlopen. Dit maakt het een ideale vorm van oefening voor mensen met gewrichtsproblemen of blessures.
  • Totaallichaamstraining: Elliptische training werkt zowel de onder- als bovenlichaamsspieren. Terwijl de benen de elliptische beweging maken, kunnen de handgrepen van de elliptische trainer worden gebruikt om de armen en schouders te trainen. Dit zorgt voor een efficiënte en effectieve training van het hele lichaam.
  • Cardiovasculaire voordelen: Net als andere vormen van cardiovasculaire oefening, helpt elliptische training bij het verbeteren van de conditie van het hart en de longen. Het verhoogt de hartslag en de ademhaling, waardoor de bloedcirculatie wordt verbeterd en de zuurstofopname wordt verhoogd.
  • Calorieverbranding: Elliptische training is een effectieve manier om calorieën te verbranden. Het exacte aantal verbrande calorieën hangt af van factoren zoals de intensiteit van de training, de duur en het lichaamsgewicht van de persoon. Volgens een onderzoek van Harvard Medical School kan een persoon van 155 pond ongeveer 335 calorieën verbranden tijdens 30 minuten elliptische training op matige intensiteit.

Effectiviteit van elliptische training

Elliptische training is een effectieve vorm van oefening voor het verbeteren van de algehele fitheid en het verbranden van calorieën. Een studie gepubliceerd in het Journal of Sports Science & Medicine vergeleek de effecten van elliptische training met die van loopbandtraining en vond dat beide vormen van oefening vergelijkbare cardiovasculaire voordelen bieden. De studie concludeerde dat elliptische training een geschikt alternatief kan zijn voor mensen die niet in staat zijn om te rennen vanwege gewrichtsproblemen.

Een ander onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Strength and Conditioning Research, onderzocht de effecten van elliptische training op de spieractiviteit. De resultaten toonden aan dat elliptische training de spieren van de quadriceps, hamstrings, bilspieren en kuitspieren effectief activeert. Dit suggereert dat elliptische training een effectieve manier kan zijn om de spieren van het onderlichaam te versterken en te tonen.

Tips voor een effectieve elliptische training

Om het meeste uit uw elliptische training te halen, zijn hier enkele tips:

  • Varieer de weerstand: Pas de weerstand van de elliptische trainer aan om de intensiteit van uw training te verhogen. Door de weerstand te verhogen, kunt u meer spieren activeren en meer calorieën verbranden.
  • Wissel af tussen vooruit en achteruit: Door afwisselend vooruit en achteruit te bewegen, kunt u verschillende spieren targeten en de training uitdagender maken.
  • Gebruik de handgrepen: Maak gebruik van de handgrepen van de elliptische trainer om uw armen en schouders te trainen. Dit zal helpen om de totale lichaamstraining te verbeteren.
  • Varieer de training: Probeer verschillende trainingsprogramma’s op de elliptische trainer, zoals intervaltraining of heuveltraining, om uw training uitdagend en interessant te houden.

Door deze tips te volgen en regelmatig elliptische training toe te voegen aan uw fitnessroutine, kunt u genieten van de vele voordelen die deze vorm van oefening biedt. Of u nu uw conditie wilt verbeteren, gewicht wilt verliezen of uw spieren wilt versterken, elliptische training kan een effectieve en plezierige manier zijn om uw fitnessdoelen te bereiken.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave