Hoe lunges doen

Hoe lunges doen

Hoe lunges doen

Lunges zijn een effectieve oefening voor het versterken van de benen en bilspieren. Ze kunnen worden uitgevoerd met of zonder gewichten en zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde sporters. In dit artikel zullen we bespreken hoe je lunges kunt doen, inclusief de juiste techniek, variaties en de voordelen van deze oefening.

De juiste techniek

Om lunges correct uit te voeren, volg je de onderstaande stappen:

 • Begin in een staande positie met je voeten op heupbreedte uit elkaar.
 • Neem een grote stap naar voren met je rechtervoet en buig je knie totdat je linkerbeen bijna de grond raakt.
 • Houd je bovenlichaam rechtop en zorg ervoor dat je knie niet voorbij je tenen komt.
 • Druk jezelf omhoog met je rechtervoet en breng je linkerbeen terug naar de startpositie.
 • Herhaal de oefening met je linkervoet naar voren.

Het is belangrijk om de juiste techniek te behouden tijdens het uitvoeren van lunges om blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je knieën stabiel blijven en niet naar binnen of naar buiten draaien tijdens de oefening. Houd je rug recht en je buikspieren aangespannen om je kern te versterken.

Variaties van lunges

Er zijn verschillende variaties van lunges die je kunt proberen om de oefening uitdagender te maken of specifieke spiergroepen te targeten. Enkele populaire variaties zijn:

 • Walking lunges: Maak een grote stap naar voren met je rechtervoet en buig je knie. Breng vervolgens je linkerbeen naar voren en herhaal de oefening terwijl je vooruit loopt.
 • Reverse lunges: In plaats van een stap naar voren te zetten, zet je een stap naar achteren met je rechtervoet. Buig je knie totdat je linkerbeen bijna de grond raakt en kom dan weer omhoog.
 • Side lunges: Neem een grote stap naar rechts met je rechtervoet en buig je rechterknie terwijl je je linkerbeen gestrekt houdt. Kom weer omhoog en herhaal aan de andere kant.
 • Pulse lunges: Voer een normale lunge uit en blijf halverwege de beweging hangen. Maak kleine op- en neergaande bewegingen voordat je weer omhoog komt.

Door variaties toe te voegen aan je lunges, kun je verschillende spiergroepen targeten en je training diverser maken.

Voordelen van lunges

Lunges bieden verschillende voordelen voor je lichaam en fitnessniveau. Enkele belangrijke voordelen zijn:

 • Versterking van de beenspieren: Lunges richten zich op de quadriceps, hamstrings en bilspieren, waardoor ze effectief zijn voor het opbouwen van kracht en spiermassa in de benen.
 • Verbetering van de balans: Lunges vereisen stabiliteit en evenwicht, wat kan helpen om je algehele balans te verbeteren.
 • Core versterking: Door je buikspieren aan te spannen tijdens het uitvoeren van lunges, versterk je ook je kernspieren.
 • Functionele beweging: Lunges bootsen veel dagelijkse bewegingen na, zoals traplopen en opstaan uit een stoel, waardoor ze functioneel zijn voor het dagelijks leven.

Door lunges op te nemen in je trainingsroutine, kun je deze voordelen ervaren en je algehele fitheid verbeteren.

Concluderend kunnen lunges een waardevolle toevoeging zijn aan je trainingsroutine. Door de juiste techniek te gebruiken en variaties toe te voegen, kun je verschillende spiergroepen targeten en je algehele fitheid verbeteren. Probeer lunges op te nemen in je trainingsschema en geniet van de voordelen die deze oefening te bieden heeft.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave