Pijn aan de binnenkant van de enkel na het hardlopen

Pijn aan de binnenkant van de enkel na het hardlopen

Pijn aan de binnenkant van de enkel na het hardlopen

Hardlopen is een populaire vorm van lichaamsbeweging die veel voordelen biedt, zoals het verbeteren van de conditie, het verbranden van calorieën en het versterken van de spieren. Helaas kan het ook leiden tot verschillende soorten blessures, waaronder pijn aan de binnenkant van de enkel. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan het hardlopen bemoeilijken. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken van pijn aan de binnenkant van de enkel bespreken en enkele tips geven om deze pijn te voorkomen en behandelen.

Mogelijke oorzaken van pijn aan de binnenkant van de enkel

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van pijn aan de binnenkant van de enkel na het hardlopen. Hieronder worden enkele veelvoorkomende oorzaken besproken:

 • Overbelasting: Het kan zijn dat je te veel hebt getraind of te snel bent begonnen met hardlopen. Dit kan leiden tot overbelasting van de spieren en pezen aan de binnenkant van de enkel, wat pijn kan veroorzaken.
 • Verstuiking: Een verstuiking van de enkel kan ook pijn aan de binnenkant veroorzaken. Dit kan gebeuren als je je enkel verzwikt tijdens het hardlopen, bijvoorbeeld door een ongelijke ondergrond of een misstap.
 • Enkelbandletsel: Een ander mogelijk probleem is letsel aan de enkelbanden. Dit kan optreden als de enkel te veel wordt belast tijdens het hardlopen, bijvoorbeeld door het maken van onverwachte bewegingen of het landen op een oneffen oppervlak.
 • Overpronatie: Overpronatie is een veelvoorkomend probleem bij hardlopers, waarbij de voet te veel naar binnen rolt tijdens het lopen. Dit kan leiden tot extra druk op de binnenkant van de enkel en pijn veroorzaken.

Tips om pijn aan de binnenkant van de enkel te voorkomen

Hoewel pijn aan de binnenkant van de enkel na het hardlopen vervelend kan zijn, zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om deze pijn te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

 • Bouw de intensiteit geleidelijk op: Begin langzaam en bouw de intensiteit en duur van je hardloopsessies geleidelijk op. Dit helpt je lichaam om zich aan te passen en voorkomt overbelasting.
 • Draag de juiste schoenen: Zorg ervoor dat je hardloopschoenen goed passen en voldoende ondersteuning bieden. Dit kan helpen om overpronatie te voorkomen en de druk op de binnenkant van de enkel te verminderen.
 • Versterk de enkel: Het versterken van de spieren rondom de enkel kan helpen om deze stabieler te maken en blessures te voorkomen. Voeg enkelversterkende oefeningen toe aan je trainingsroutine.
 • Loop op een zachte ondergrond: Probeer zoveel mogelijk op een zachte ondergrond te lopen, zoals gras of een atletiekbaan. Dit vermindert de impact op de enkel en kan pijn voorkomen.

Behandeling van pijn aan de binnenkant van de enkel

Als je al last hebt van pijn aan de binnenkant van de enkel na het hardlopen, zijn er verschillende behandelingsopties die je kunt proberen. Hier zijn enkele suggesties:

 • Rust en ijs: Neem voldoende rust en breng ijs aan op de pijnlijke plek om zwelling te verminderen.
 • Compressie en elevatie: Draag een compressieverband om de enkel te ondersteunen en houd de enkel omhoog om de bloedstroom te bevorderen.
 • Pijnstillers: Over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen kunnen helpen om pijn en ontsteking te verminderen.
 • Fysiotherapie: In sommige gevallen kan fysiotherapie nuttig zijn om de enkel te versterken en te stabiliseren.

Als de pijn aanhoudt of ernstig is, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Al met al kan pijn aan de binnenkant van de enkel na het hardlopen verschillende oorzaken hebben en kan het variëren in ernst. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en eventuele pijn tijdig te behandelen, kun je genieten van een pijnvrije hardloopervaring.

Laat de eerste reactie achter

Inhoudsopgave